--- خبری آموزشی 87 ---

اخبار و مقالات علمی آموزشی

--- خبری آموزشی 87 ---

اخبار و مقالات علمی آموزشی

چرا استرس و روش های ...

استرس (فشار روانی)

همه آدمها چه پیر چه جوان بارها احساس کرده اند که زیر بار فشار  روانی قراردارند. این احساس به صورت نگرانی، زیر فشار بودن، کسل شدن، غمگینی یا مجموعه‎ای از این حالات  پیش می آید و دلیل آن هم وجود مشکلات زندگی و ناتوانی در کنار آمدن با دیگران است.

 بسیاری از موقعیت‎های معمولی ممکن است دردراز مدت سبب احساس استرس در شما شود. ممکن است درس و مدرسه  روی هم  انبار شود ، نگرانی برای امتحان دادن آرامشتان را به هم بریزد ، در مدرسه با معلم خود مشکلاتی  پیدا کنید ، مورد تمسخر و زورگویی  دوستان خود قرار گیرید، بحث وجدل هایی بااعضای خانواده ویا دوستان نزدیک خود پیدا کنید.

فشار روانی ممکن است

احتمالاً حال شمارا  بدتر کند مثلاً وقتی که شاهد جدال‎هایی در محیط خانواده خود باشید. اگر خانواده شما در حال جدایی باشند  یا شخصی از نزدیکانتان بیمار و یا فوت شود احساس کسالت و ناراحتی شما شدیدتر می‎شود.  

پیامدهای فشار روانی

اثرات فشار روانی بستگی به نوع استرس ، شدت آن و زمان حضور آن دارد.هر کس به  روشی  خاص به استرس واکنش نشان میدهد. این که چگونه با آن فشار کنار بیایید به شخصیت شما  و تجاربی که در گذشته در ارتباط با کنا ر آمدن با استرس داشتید بر میگردد. از این گذشته اگر شخص مورد اعتمادی داشته باشید که بتوانید راحت با او صحبت کنید یا اگر اطرافیان شمارا درک کنند و مورد حمایت آنها باشید، روبروشدن با فشار روانی برایتان  ساده‎تر می‎شود و برعکس اگر احساس تنهایی و بی کسی کنید، غلبه بر استرس دشوارتر میگردد. بدن شما به گونه ای طراحی شده است که قادر به رویارویی با خطردرمواقع بیماری ویاحالتهای اورژانس هست.آدرنالین، کورتیزول ودیگر هورمونها در برابر خطرات شما را کمک می کنند که مقاوم باشید و مبارزه کنید ویا از مهلکه فرار کنیداما بدن شما با فشارهای درازمدت سخت‎تر کنار می آید.این فشارها در شما ایجاد حالت خستگی می کند وسبب بی اشتهایی یا کم اشتهایی در شما شده  و یا خوابتان را به هم می ریزد. ممکن است دچار سردرد وشکم دردشوید وچنانچه به مدت طولانی ادامه یابد بیمارتان می کند.

رویارویی با استرس

شماری از مردم در رویارویی با استرس واکنش‎های نامناسبی از خود نشان می‎دهند مانند کشیدن سیگار و مصرف دارو‎های آرام‎بخش. برخی دیگر با انکار موضوع، کم اهمیت جلوه دادن آن و کناره‎گیری و گروهی دیگر با واکنش‎های هیجانی افراطی همچون عصبانیت و برخوردهای پرخاشگرانه با اطرافیان، به استرس پاسخ می‎دهند. اگر به استرس به عنوان مسئله‎ای که بایستی حل شود نگاه کنید و موارد زیر را بررسی کنید در غلبه بر آن موفق‎تر خواهید بود:

       موقعیت هایی که شما را تحت فشار می گذارد  و انواع آن را بررسی کنید.

     به این موضوع که در چنین موقعیت هایی به چه اشکال دیگری می توانستید بااسترس روبه رو شوید فکر کنید در آن صورت احساس کنترل بهتری بر استرس خواهید داشت.

         بیندیشید اگر جور دیگری رفتار می کردید واکنش دیگران در برابر شما چه تفاوتی داشت.

       کوشش کنید شیوه های دیگر برخورد با استرس را تمرین کنید.شاید کمی خجالت آور باشد اما تلاش کنید با یک دوست تمرین کنید.

     اولین باری که این برخورد را در شرایط  واقعی خواهید داشت ممکن است با شکست  مواجه شوید، بنا براین بایستی ا ز پیش آمادگی پذیرش این شکست را داشته باشید، اما حتماً تلاش کنید دوباره آن را انجام دهید.

       تمام چیز هایی را که فکر میکنید مسائل را آسان تر می کند یادداشت کنید.

 بهترین راه حل را پیدا کنید

 از خود بپرسید "آیا با روش برخوردی که در برابر این موقعیت در پیش گرفته ام احساس راحتی می‎کنم؟"وآیا این نوع رفتار آنچه را که من میخواهم به من می‎دهد.مثلاً  اگر شما به درس ومدرسه بی اهمیت شده  اید، ممکن است برای مدت زمان کوتاهی مشکلی احساس نکنید ولی متوجه خواهید شد که سخت است وارد دانشگاه شوید ویا یک شغل مناسب پیدا کنید.

ازخود بپرسید "آیا راه دیگری برای مقابله بامشکل  دراین شرایط  هست که بهتراز  روش همیشگی ام که باآن برخورد میکنم باشد؟"

تفکر این چنینی برایتان سودمند است، به ویژه زمانی که در شرایط غیر معمول قرار می گیرید، مانند وقتی که کسی برایتان قلدری می کند ،  وقتی که به شما مواد مخدر  تعارف می کنند،  وقتی که شما را به مبارزه ترغیب می کنند و یا زمانی که در خیابان تهدیدتان می کنند. در چنین شرایط فریب کارانه ای برای آنکه بتوانید آن طور که می خواهید رفتار کنید ، لازم است که قبلاً تمرین کرده باشید.  

اگر احساس کردید آنچه را که تصمیم به انجام آن دارید برایتان مشکل است،کوشش کنید با دوستان یا اعضای خانواده در میان بگذارید.آماده کردن فهرستی از مزایا و معایب هر روش به شما کمک می کند که تصمیم بگیرید کدام رابرگزینید.

اگر نتوانستید غلبه کنید کمک بگیرید

گاهی به نظر می رسد دراسترس غرق شده اید. به ویژه زمانی که شرایط به ضرر شما ودرجهت تقویت استرس پیش می رود. مسائل ومشکلات  پابرجا هستند وفکر می کنید راه حلی برای آنها پیدا نمی شود وخلاصه اینکه احساس می‎کنید بدجوری تو تله افتادید، اگر چنین احساسی دارید، لازم است که کمک بگیرید.

کسانی که می خواهید باآنها صحبت کنید بهتر است افراد زیر باشند: 

   پدر و مادر، یکی از اعضای خانواده

پشتیبان 

 دوست خانوادگی    

 

مشاور یا مددکار اجتماعی 

 

پزشک خانوادگی می تواند به شما کمک کند و یا در صورت نیاز شما را برای استفاده از کمک یک روانشناس یا روانپزشک به او ارجاع دهد. 

 

 

چه زمانی باید کمک گرفت ؟  

 

احساس کنید بی حوصله، افسرده وگریان هستید و یا تصور کنید زندگی ارزش زیستن ندارد 

 

اشتهای خود را از دست داده  وبه دشواری به خواب بروید 

 

نگرانی ها افکار و احساساتی دارید که بیان آن برایتان دشوار است زیرا می پندارید که دیگران شما را درک  نمی‎کنند و ممکن است فکر کنند دیوانه اید. فشار روانی ممکن است به قدری شما را آزار دهد که حس کنید صداهایی به شما می گویند چه کار کنید ویا شما را وادار به انجام رفتارهای عجیب وغریب کنند. 

 

فشارروانی سلامت شما را تهدید کند 

 

 

اکنون شما میدانید که استرس چیست وبا روشهای رویارویی سودمند آن نیز آشنا شدید وهمچنین دانستید که اگر شدت فشار روانی بیش از اندازه باشد و نیاز به کمک داشته باشید چه زمانی واز چه کسانی کمک بگیرید.مطمئن باشید که هریک از این روش ها شما را در غلبه بر استرس یاری می دهد وبا احساس پیروزی به دست آمده ازاین مبارزه کم کم خودرا آماده رویارویی با استرس های آینده می‎بینید وترسی از روبرو شدن با آن نخواهید داشت.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد